Wat doe je als adviseur met de factor mens?

Nieuws en publicaties >>

De factor mens: essentieel met een eigen logica
Elke verandering in een bedrijf vraagt veranderd gedrag van de mensen die er werken. De factor mens is dus essentieel om een verandering in de bedrijfsvoering te laten slagen.
Mensen handelen op basis van hun overtuigingen: dat wil zeggen, de ideeën, meningen en gedachten die zij als waarheid hebben aangenomen. Misschien nog wel belangrijker dan het feit dat zij op basis daarvan handelen is het feit dat zij op basis van hun overtuigingen besluiten om niet te handelen. Als het gaat om veranderingen in een bedrijf zijn er nogal wat mensen die niet-handelen op basis van de oprechte overtuiging: ‘ik hoef hier niets mee’ of ‘dit betreft mij niet’.

Inhoud, proces en relaties
Bij elke verandering spelen inhoud, proces en relaties een rol en mensen hebben daar overtuigingen over. Zo kan het zijn dat iemand het niet eens is met de inhoud. De reden van de verandering is niet duidelijk of hij of zij gelooft dat de verandering geen verbetering zal betekenen. Ook kan het zijn dat het proces niet aanspreekt; dat iemand eerder betrokken had willen worden of het proces niet effectief vindt. En soms komt het voor dat iemand ‘afhaakt’ omdat een collega die niet positief gewaardeerd wordt, de verandering propageert. Dit kan leiden tot ‘hakken in het zand’ gedrag en een enkele keer zelfs tot het saboteren van de verandering.

Tijd investeren in de factor mens is een zakelijke beslissing
Tijd is geld in onze economie en om die reden proberen we snel tot resultaten te komen voor onze opdrachtgevers. Als het gaat om de factor mens kan dit contraproductief werken. Het levert veel op om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij veranderingen, een passende rol voor ze te vinden en een passende manier van communiceren. Investeer in ieder geval om de reden van de verandering uit te leggen en doe dat meerdere keren. Probeer zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de inhoud én het proces. En als er mensen zijn die écht nodig zijn voor de verandering, maar die weerstand laten zien, dan loont het om hun overtuigingen bespreekbaar te maken.

Hoe maak je overtuigingen bespreekbaar?
Overtuigingen bespreekbaar maken is zowel simpel als complex. Simpel is het deel dat je gewoon kunt vragen wat er is. Het complexe deel zit hem erin dat je gesprekspartner zich vertrouwd moet voelen om tot zelfreflectie over te kunnen gaan en de eigen overtuigingen te onderzoeken.
WEP is in staat vertrouwen te laten ontstaan en overtuigingen bespreekbaar te maken, zowel bij persoonlijke gesprekken als groepsgesprekken. 

door Brigitte Buis, 14 november 2010

Download dit artikel als PDF

Meer artikelen

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar